Ο Πυθαγόρας μίλησε για τον θεό και τον κόσμο. Προσπάθησε να καθορίσει τη φύση και την ενότητα  του Ενός, το όνομα του, και τις ιδιότητές του.  Στη συνέχεια μίλησε για το πόσο είναι απατηλές  οι αισθήσεις και για τις Μορφές που οδηγούν στην αληθινή  αλλα και στην ψεύτικη ύπαρξη.
Ο Πυθαγόρας προσπάθησε να αναλύσει την εξέλιξη του κόσμου ώστε αυτός να γίνει τέλειος να αποκτήσει αυτάρκεια και αφθαρσία έτσι ώστε σύμφωνα με την αντίληψη των σύγχρονων  φυσικών το τέλος και η αρχή του συμπαντος να ταυτίζονται στη φύση της μονάδας.
Οι σύγχρονοι κβαντική φυσική υποστηρίζει ότι η μορφή και ο αριθμός ταυτίζονται, η κοσμική κίνηση δημιουργει το σχήμα που οδηγεί στην μεταμόρφωση της ύλης σε αιθέρα και μέσω της κινήσεως σε χρόνο. Αλώστε ο Πλάτων υποστήριζε ότι ο χρόνος είναι η αιωνιότητα σε κίνηση. Ο Πυθαγόρας μίλησε για τι πρώτες αρχές των πράγματων, για την ανάγκη εμπιστοσύνης στο πρώτο και υπέρτατο Ον για τον αληθινό άνθρωπο, και τον άνθρωπο που μεταμορφώνεται συνεχώς ,για την ενότητα των αντίθετων για την εξέλιξη των μορφών στην ύλη, για την αιτία και το αποτέλεσμα των πράξεων αλλα και των βουλήσεων Στην συνέχεια ανέλυσα την επιλογή αλλα και την τύχη  ,για την αρμονική αναλογία και την μουσική των σφαιρών για την ελευθερη βούληση της ύλης ακόμα και των πιο μικρών μορίων ενός αντικειμένου και για αυτό που θεωρείται ουσιώδες για την ύπαρξη : την κατάλληλη στιγμή ασχολήθηκε με τα μέρη της ψυχής και πως αυτή εγκαθίσταται στο σώμα.
Η ελευθέρια είναι η βάση της ομορφιάς και της συνείδησης του ψυχικού μας κόσμου. Ο Πυθαγόρας πίστευε ότι πέντε δαίμονες καταστρέφουν την ομορφιά του αιθέρα καθώς υλοποιούνται : είναι η φιλαργυρία ,η φιλοδοξία, ο φθόνος, η οργή και η περηφάνεια. Στο σημείο αυτό αξίζει να σκεφτούμε την ομοιότητα με τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα της χριστιανικής εκκλησίας. Ο Πυθαγόρας πίστευε ότι το κακό είναι οι μάταιες τύψεις ,η υπερβολική φροντίδα του εαυτού και η αδικία. Δεν πίστευε ότι υπάρχει θάνατος αφού στον αιθέρα ένα μικροσκοπικό συμπυκνωμένο κομματι ενέργειας δημιουργει και απορροφά τα όντα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ορφικά και πυθαγόρεια μυστήρια

Αισθητική του Υπαρξισμού

H κοσμογονία στον Πυθαγόρα και στον Τίμαιο του Πλάτωνα