τε Σωστές Προβλέψεις Του Ισαάκ Ασίμωφ Για Το 2014

asimov-2014
Τον Αύγουστο του 1964, ο Ισαάκ Ασίμωφ έγραψε ένα κείμενο στους New York Times, όπου έκανε προβλέψεις για το πώς θα είναι ο κόσμος 50 χρόνια αργότερα. Δηλαδή φέτος. Δεν είναι όλα ακριβώς όπως τα φαντάστηκε, αλλά το ωραίο με αυτού του τύπου τις προβλέψεις είναι ότι ακόμα κι αν πέφτουν έξω συν/πλην δέκα χρόνια, το γενικό νόημα δεν αλλάζει. Και παρ' όλα αυτά, είναι πέντε πραγματάκια που τα πέτυχε με σχεδόν ανατριχιαστική ακρίβεια.

1. Θα έχουμε οθόνες παντού.

Αυτό δεν ήταν αλήθεια πριν 5 χρόνια, όταν μόλις είχαν εμφανιστεί τα πρώτα smartphones. Και πιθανώς να αλλάξει σε λίγα χρόνια, αν δούμε κανένα ωραίο breakthrough στα ολογράμματα ή κάτι τέτοιο. Αλλά φέτος είναι η χρονιά των οθονών. Με μεγάλες τηλεοράσεις, με smartphones, και κυρίως με την άνοδο των ταμπλετών, που σιγά σιγά αντικαθιστούν τη στοίβα των βιβλίων στο κομοδίνο.
screens

2. Θα έχουμε οπτικοακουστική επικοινωνία, όχι σκέτο τηλέφωνο.

Προφανές. Όλες οι ιντερνετικές συσκευές μας έχουν κάμερα μπρος-πίσω, το Skype βασιλεύει.

3. Τα ρομπότ δε θα είναι ούτε πολύ διαδεδομένα, ούτε πολύ καλά, αλλά θα υπάρχουν.

Υπάρχουν, και ακόμα δεν έκλεισε μήνας από τη μέρα που η Google ολοκλήρωσε την εξαγορά των 8 μεγαλύτερων εταιρειών ρομποτικής. Η μέρα που θα έχουμε στο σπίτι τον παντογνώστη-υπηρέτη της Google, μπορεί να μην είναι μακριά. Επίσης, μπορείς σήμερα να αγοράσεις μια ηλεκτρική σκούπα-ρομπότ, άμα θέλεις. Και μην ξεχνάμε βεβαίως και τα drones, τα ρομποτικά ελικόπτερα που σύντομα θα αναλάβουν να μας στέλνουν τα ψώνια απ' το σουπερμάρκετ (ή το Amazon) στο τσάκα τσάκα.

4. Πολλή δουλειά θα πέφτει στο πρότζεκτ των αυτοκινήτων χωρίς οδηγό.

Ναι. Πάλι από τη Google. Nuff said.

5. Στις οθόνες των συσκευών μας δε θα βλέπουμε μόνο τους συνομιλητές μας, αλλά θα μπορούμε να διαβάζουμε και βιβλία, περιοδικά, να βλέπουμε φωτογραφίες.

Και αυτό φαίνεται αυτονόητο εκ των υστέρων, αλλά οι οθονάρες των αόρατων πίξελ που έχουμε σήμερα φάνταζαν απίθανα πράγματα το 1964, όταν τα κομπιούτερ ήταν έτσι:
1964-computer
Μπορείς να διαβάσεις ολόκληρο το καλογραμμένο κείμενο του Ασίμωφ στη σελίδα των New York Times, όπου θα δεις και μερικές ακόμα προβλέψεις, από λάθος μέχρι κουλές εντελώς. Θα έχουμε, λέει, πολύχρωμο φωτισμό στο σπίτι on-demand. Που αν θέλουμε, μπορούμε να το φτιάξουμε, αλλά γιατί; Από  την άλλη πλευρά, προχθες η Google εξαγόρασε τη Nest (όχι αυτή -sigh), την startup που φτιάχνει έξυπνους θερμοστάτες και που προσδοκά να τους μετατρέψει σε ιντερνετικό κέντρο ελέγχου όλου του μελλοντικού smart home μας.
Και ο πληθυσμός της Γης θα είναι 6,5 δισεκατομμύρια, λέει. Αλλά εμείς έχουμε ήδη ξεπεράσει το όριο των 7 δις. Και οι αυτόματες σχεδόν διαστημικές κουζίνες που θα ετοιμάζουν μόνες τους πλήρη γεύματα, όχι, ούτε τέτοιες έχουμε. Και, αλίμονο, ακόμα δεν έχουν αυτοματοποιηθεί όλες οι εργασίες-αγγαρείες, ώστε να μετατραπούμε σε έναν πλανήτη δημιουργικών-τεμπέληδων συντηρητών μηχανημάτων.
Ρίξε όμως πάλι μια πεταχτή ματιά στις πέντε προβλέψεις αυτού του ποστ.
Δεν τα πάμε κι άσχημα, ε;
Περισσότερες προβλέψεις:
Πώς φαντάζεται το 2040 ο Ρέι Κούρτσβαϊλ
Πόσο μέσα έπεσε ο Άρθουρ Κλαρκ για την εποχή μας
Οι για γέλια προβλέψεις που έκαναν το 1939 για τα ρούχα μας
Περισσότερος Ισαάκ Ασίμωφ:
Να περιγράφει το ίντερνετ, προτού εφευρεθεί το ίντερνετ
Η Γη δεν είναι ούτε επίπεδη, ούτε σφαιρική -αλλά το ένα είναι ΠΟΛΥ πιο λάθος απ' το άλλο
Μεγαλύτερο και αναλυτικότερο κείμενο για τον κόσμο του 21ου αιώνα γενικά
Το μεθύσι και το μεθάνιο είναι η ίδια λέξη
Συνέντευξη με τα Μάπετς!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ορφικά και πυθαγόρεια μυστήρια

Η πυθαγόρεια αριθμολογία